Numerous epidemiological studies have shown that polyphenols, group of organic compounds, widely distributed in foods of plant origin in grapes and in particular, exert a role in the prevention of numerous chronic degenerative diseases, such as atherosclerosis and diseases cardiovascolari.L 'intake polyphenols from different food sources, tea (Serafini et al 1996), red wine (Duthie et al. 1998 Fuhrmman et al. 1995 Maxwell et al.1994) black currant, apple juice, is associated with increased levels polyphenols in the blood and an increase in the antioxidant capacity of plasma.Il protective role exerted by polyphenols against the onset of chronic degenerative diseases has been attributed mainly to a role as antioxidants. Among the compounds that contribute to the antioxidant action of the wine, resveratrol, quercetin, rutin, (+)-catechin, (-)-epicatechin, caffeic acid, gallic acid, chlorogenic acid and trans-cinnamic acid were analizzati.L 'objective of this work was to develop an analytical method simple, quick and reliable that would allow to determine the amounts of these substances in samples of red wine. The method is based on a chromatographic technique reverse phase HPLC with UV-visible detector. Were analyzed samples of different cultivars produced in Italy to establish the reliability of the method for routine use. Furthermore, the samples were analyzed at a distance of days to evaluate the stability of the compounds over time.
Numerosi studi epidemiologici hanno dimostrato che i polifenoli, gruppo di composti organici, largamente diffusi negli alimenti di origine vegetale e nell'uva in particolare, esercitano un ruolo nella prevenzione di numerose patologie cronico-degenerative, come aterosclerosi e patologie cardiovascolari. L’assunzione di polifenoli da diverse fonti alimentari, tea (Serafini et al.1996), vino rosso (Duthie et al. 1998, Fuhrmman et al. 1995, Maxwell et al.1994) ribes nero, succo di mela, è associata ad un aumento dei livelli di polifenoli nel sangue e ad un aumento nella capacità antiossidante del plasma. Il ruolo protettivo esercitato dai polifenoli contro l’insorgenza delle patologie croniche degenerative è stato attribuito prevalentemente ad un ruolo come antiossidanti. Tra i composti che concorrono all’azione antiossidante del vino, resveratrolo, quercetina, rutina, (+)-catechina, (-)-epicatechina, acido caffeico, acido gallico, acido clorogenico ed acido trans-cinnamico sono stati analizzati. L’obiettivo di questo lavoro è stato quello di mettere a punto una metodica analitica semplice, rapida ed affidabile che permettesse di determinare le quantità di queste sostanze in campioni di vino rosso. La metodica è basata su una tecnica cromatografica HPLC a fase inversa con rivelatore UV-visibile. Sono stati analizzati campioni di differenti cultivar prodotti in Italia per stabilire l’affidabilità del metodo per un utilizzo di routine. Inoltre i campioni sono stati analizzati a distanza di giorni per valutare la stabilità dei composti nel tempo.
Valutazione della composizione fenolica dei vini rossi di qualità / Tarola, Anna Maria; Gobbi, Laura; Giannetti, Vanessa; Milano, Filomena. - (2006), pp. 73-73. (Intervento presentato al convegno VI congresso Nazionale di Chimica degli alimenti tenutosi a Alba (CN) nel 7-10 Novembre 2006).
Valutazione della composizione fenolica dei vini rossi di qualità
TAROLA, Anna Maria;GOBBI, Laura;GIANNETTI, Vanessa;MILANO, Filomena
2006
Abstract
Numerous epidemiological studies have shown that polyphenols, group of organic compounds, widely distributed in foods of plant origin in grapes and in particular, exert a role in the prevention of numerous chronic degenerative diseases, such as atherosclerosis and diseases cardiovascolari.L 'intake polyphenols from different food sources, tea (Serafini et al 1996), red wine (Duthie et al. 1998 Fuhrmman et al. 1995 Maxwell et al.1994) black currant, apple juice, is associated with increased levels polyphenols in the blood and an increase in the antioxidant capacity of plasma.Il protective role exerted by polyphenols against the onset of chronic degenerative diseases has been attributed mainly to a role as antioxidants. Among the compounds that contribute to the antioxidant action of the wine, resveratrol, quercetin, rutin, (+)-catechin, (-)-epicatechin, caffeic acid, gallic acid, chlorogenic acid and trans-cinnamic acid were analizzati.L 'objective of this work was to develop an analytical method simple, quick and reliable that would allow to determine the amounts of these substances in samples of red wine. The method is based on a chromatographic technique reverse phase HPLC with UV-visible detector. Were analyzed samples of different cultivars produced in Italy to establish the reliability of the method for routine use. Furthermore, the samples were analyzed at a distance of days to evaluate the stability of the compounds over time.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.


