Applications of low-field NMR relaxometry and NMR-imaging in the analysis of food samples are described using examples of different food matrices and different problems related to food processing, maturation and ageing, authenticity, shelf-life, perishability etc.

NMR applications in food analysis. Part B / Proietti, Noemi; Capitani, Donatella; Aru, Violetta; Bellomaria, Alessia; Bertocchi, Fabio; Botta, Bruno; Cagliani Ruth, Laura; Caligiani, Augusta; Capozzi, Francesco; Çela, Dorisa; Cesare Marincola, Flaminia; Ciampa, Alessandra; Del Coco, Laura; Consonni, Roberto; Corsaro, Carmelo; Delfini, Maurizio; Fanizzi, FRANCESCO PAOLO; Gallo, Vito; Ghirga, Francesca; Gianferri, Raffaella; Girelli Chiara, Roberta; Ingallina, Cinzia; Laghi, Luca; Latronico, Mario; Longobardi, Francesco; Luchinat, Claudio; Mallamace, Domenico; Mammi, Stefano; Mandaliti, Walter; Mannina, Luisa; Marini, Federico; Mastrorilli, Pietro; Mazzei, Pierluigi; Miccheli, Alfredo; Micozzi, Alessandra; Salvatore, Milone; Mucci, Adele; Nepravishta, Ridvan; Paci, Maurizio; Palisi, Angelica; Piccolo, Alessandro; Picone, Gianfranco; Randazzo, Antonio; Righi, Valeria; Rotondo, Archimede; Salvo, Andrea; Savorani, Francesco; Scano, Paola; Schievano, Elisabetta; Sciubba, Fabio; Sobolev Anatoly, Petrovich; Tenori, Leonardo; Trimigno, Alessia; Turano, Paola; Vasi, Sebastiano; Di Tullio, Valeria. - (2017), pp. 255-296.

NMR applications in food analysis. Part B

Proietti Noemi;Capitani Donatella
;
Botta Bruno;Ciampa Alessandra;Delfini Maurizio;Fanizzi Francesco Paolo;Gallo Vito;Ghirga Francesca;Gianferri Raffaella;Ingallina Cinzia;Mannina Luisa;Marini Federico;Miccheli Alfredo;Micozzi Alessandra;Paci Maurizio;Piccolo Alessandro;Salvo Andrea;Sciubba Fabio;Di Tullio Valeria
2017

Abstract

Applications of low-field NMR relaxometry and NMR-imaging in the analysis of food samples are described using examples of different food matrices and different problems related to food processing, maturation and ageing, authenticity, shelf-life, perishability etc.
2017
Analytical chemistry. Developments, applications and challenges in food science
978-1-53612-267-1
low-field NMR relaxometry; NMR-imaging; food science; food composition
02 Pubblicazione su volume::02a Capitolo o Articolo
NMR applications in food analysis. Part B / Proietti, Noemi; Capitani, Donatella; Aru, Violetta; Bellomaria, Alessia; Bertocchi, Fabio; Botta, Bruno; Cagliani Ruth, Laura; Caligiani, Augusta; Capozzi, Francesco; Çela, Dorisa; Cesare Marincola, Flaminia; Ciampa, Alessandra; Del Coco, Laura; Consonni, Roberto; Corsaro, Carmelo; Delfini, Maurizio; Fanizzi, FRANCESCO PAOLO; Gallo, Vito; Ghirga, Francesca; Gianferri, Raffaella; Girelli Chiara, Roberta; Ingallina, Cinzia; Laghi, Luca; Latronico, Mario; Longobardi, Francesco; Luchinat, Claudio; Mallamace, Domenico; Mammi, Stefano; Mandaliti, Walter; Mannina, Luisa; Marini, Federico; Mastrorilli, Pietro; Mazzei, Pierluigi; Miccheli, Alfredo; Micozzi, Alessandra; Salvatore, Milone; Mucci, Adele; Nepravishta, Ridvan; Paci, Maurizio; Palisi, Angelica; Piccolo, Alessandro; Picone, Gianfranco; Randazzo, Antonio; Righi, Valeria; Rotondo, Archimede; Salvo, Andrea; Savorani, Francesco; Scano, Paola; Schievano, Elisabetta; Sciubba, Fabio; Sobolev Anatoly, Petrovich; Tenori, Leonardo; Trimigno, Alessia; Turano, Paola; Vasi, Sebastiano; Di Tullio, Valeria. - (2017), pp. 255-296.
File allegati a questo prodotto
File Dimensione Formato  
Proietti_NMR-applications_2017.pdf

solo gestori archivio

Note: https://novapublishers.com/shop/analytical-chemistry-developments-applications-and-challenges-in-food-analysis/
Tipologia: Documento in Post-print (versione successiva alla peer review e accettata per la pubblicazione)
Licenza: Tutti i diritti riservati (All rights reserved)
Dimensione 1.29 MB
Formato Adobe PDF
1.29 MB Adobe PDF   Contatta l'autore
Locatelli_Analytical-chemistry_2017_copertina_indice.pdf

accesso aperto

Note: https://novapublishers.com/shop/analytical-chemistry-developments-applications-and-challenges-in-food-analysis/
Tipologia: Versione editoriale (versione pubblicata con il layout dell'editore)
Licenza: Tutti i diritti riservati (All rights reserved)
Dimensione 525.09 kB
Formato Adobe PDF
525.09 kB Adobe PDF

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11573/1167220
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus 8
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact