The present work is a sociological analysis on the world of food and complex network of social habits, which it is connected. Specifically, it was decided to address the issue of food from the point of view of the sociology of consumption, which considers the food, and, more generally, its use, an interesting element from the social point of view. In other words, we'll talk about food in relation to some interpretative sociological dimensions, such as family, labour and leisure, with the aim to trace and outline the change taking place. The sociology, moreover, has the task of analyzing the social change, seen as the intersection of all the elements that interact both with the company and with the individual. Specifically, it has been embarked on a path of research that has emphasized the cultural aspects related to eating habits, looking at the food as an element, no longer an end in itself, but strongly related to everyday practices and interests of the subjects.

Il presente lavoro è un’analisi sociologica sul mondo dell’alimentazione e della complessa rete di abitudini sociali, cui esso è connesso. Nello specifico, si è deciso di affrontare il tema dell’alimentazione dal punto di vista della sociologia dei consumi, che considera il cibo, e più in generale il suo utilizzo, un elemento interessante dal punto di vista sociale. In altre parole, si parlerà di cibo in relazione ad alcune dimensioni interpretative sociologiche tra le più importanti, quali famiglia, lavoro e tempo libero, con l’obiettivo di tracciare e delineare il cambiamento in atto. La sociologia, del resto, ha il compito di analizzare proprio il mutamento sociale, inteso come l’intersecarsi di tutti gli elementi che interagiscono sia con la società sia con l’individuo. Nello specifico, è stato intrapreso un percorso di ricerca che ha enfatizzato gli aspetti culturali legati alle abitudini alimentari, osservando il cibo come un elemento, non più fine a se stesso, ma fortemente correlato alle pratiche quotidiane e agli interessi dei soggetti.

Alla ricerca di nuovi stili di vita. I consumi enogastronomici fra socializzazione e loisir / Piscopo, Carmine. - STAMPA. - (2010).

Alla ricerca di nuovi stili di vita. I consumi enogastronomici fra socializzazione e loisir

PISCOPO, CARMINE
01/01/2010

Abstract

The present work is a sociological analysis on the world of food and complex network of social habits, which it is connected. Specifically, it was decided to address the issue of food from the point of view of the sociology of consumption, which considers the food, and, more generally, its use, an interesting element from the social point of view. In other words, we'll talk about food in relation to some interpretative sociological dimensions, such as family, labour and leisure, with the aim to trace and outline the change taking place. The sociology, moreover, has the task of analyzing the social change, seen as the intersection of all the elements that interact both with the company and with the individual. Specifically, it has been embarked on a path of research that has emphasized the cultural aspects related to eating habits, looking at the food as an element, no longer an end in itself, but strongly related to everyday practices and interests of the subjects.
2010
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