The article identifies the Italian Districts around the world to be conceived as an Urban Heritage, linked to cultural identities that are recently recognizable through the culture of the ethnic food. Among the districts, it focuses on the Little Italy of New York as a case study for the introductory methodology of more research developments. This essay, un fact, is a part of a larger project for the identification of all "Little Italies" and Italian Districts around the world to create a data base by a joint Research Project of the two Universities Sapienza of Rome and Politecnico di Torino. The "food & heritage" coupling arises from the awareness that food and cultural identity are the backbone of any region, according with the inclusion of gastronomic landscapes of the UNESCO sites. The essay highlights some important stages leading to the creation of the Little Italy's most famous in the world and its urban image, through literary sources, guides, and iconography in order to consider how and why the district has become an urban heritage.
L’articolo individua nei quartieri italiani nel mondo una forma di urban heritage connessa alla affermazione di identità culturali che hanno un elemento di riconoscibilità recente nella cultura del cibo etnico. Tra questi in particolare identifica nella Little Italy di New York un caso studio di impostazione metodologica per ulteriori sviluppi della ricerca. Lo studio è infatti parte di un progetto più ampio di individuazione delle “Little Italy” e dei quartieri italiani nel mondo e costruzione di un database che vede impegnate la Sapienza e il Politecnico di Torino. Il binomio “food & heritage” è discusso a partire dalla consapevolezza che cibo e patrimonio culturale rappresentano la colonna portante dell’identità di ogni territorio, avvalorata dall’inserimento di paesaggi enogastronomici tra i siti UNESCO. Il saggio presenta alcune tappe storiche significative che hanno portato all’insediamento della Little Italy più famosa del mondo e della sua immagine urbana, attraverso guide turistiche, fonti letterarie, e iconografiche al fine di ricostruire il percorso con cui matura una forma di urban heritage.
Patrimonio urbano e cibo etnico: la Little Italy di New York e la sua immagine per uno studio comparato. Aspetti preliminari di un progetto in itinere / Strangio, Donatella; Tamborrino, Rosa. - In: CITTÀ E STORIA. - ISSN 1828-6364. - STAMPA. - 1:XI(2016), pp. 91-121. [10.17426/77297]
Patrimonio urbano e cibo etnico: la Little Italy di New York e la sua immagine per uno studio comparato. Aspetti preliminari di un progetto in itinere
Strangio Donatella;
2016
Abstract
The article identifies the Italian Districts around the world to be conceived as an Urban Heritage, linked to cultural identities that are recently recognizable through the culture of the ethnic food. Among the districts, it focuses on the Little Italy of New York as a case study for the introductory methodology of more research developments. This essay, un fact, is a part of a larger project for the identification of all "Little Italies" and Italian Districts around the world to create a data base by a joint Research Project of the two Universities Sapienza of Rome and Politecnico di Torino. The "food & heritage" coupling arises from the awareness that food and cultural identity are the backbone of any region, according with the inclusion of gastronomic landscapes of the UNESCO sites. The essay highlights some important stages leading to the creation of the Little Italy's most famous in the world and its urban image, through literary sources, guides, and iconography in order to consider how and why the district has become an urban heritage.File | Dimensione | Formato | |
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