Mycotoxins are chemical substances produced by fungal species belonging mostly to Aspergillus, Penicillium and Fusarium , and having a toxic effect on humans and farm animals. In recent years health authorities have dedicated much attention to food contamination by mycotoxins, especially with regards to aflatoxins, fumonisin, ocratoxin A, patulin, trichothecenes e zearalenone. The current European legislation CE n. 1881/2006 and n. 1126/2007 establish the maximum levels of mycotoxins allowed in human food. Despite the existence of such legislation, regulations regarding certain products are not very clear (i.e. milk products). More interest should be paid to these food products in terms of regulations and testing.
Le micotossine sono sostanze chimiche prodotte da specie fungine appartenenti per lo più ai generi Aspergillus, Penicillium e Fusarium, in grado di esercitare un'azione tossica nell'uomo e negli animali d'allevamento. Negli ultimi anni, l'Autorità Sanitaria ha prestato molta attenzione alla contaminazione alimentare da micotossine, facendo riferimento soprattutto alle aflatossine, fumonisine, ocratossina A, patulina, tricoteceni e zearalenone. L'attuale Regolamento CE n. 1881/2006 e il successivo n. 1126/2007 ne stabiliscono i livelli massimi in alcuni prodotti destinati al consumo umano. Nonostante la presenza di micotossine negli alimenti sia ormai ben regolamentata, sussiste ancora poca chiarezza su alcuni prodotti (es. derivati del latte) che, invece, meriterebbero maggior attenzione sia a livello di controlli che di normative.
Mycotoxins in food. legislation and thresholds [Micotossine negli alimenti. normative e limiti di legge] / Napoli, Christian; Marcotrigiano, Vincenzo; Pagliarone, Cosimo N; Montagna, Maria Teresa. - In: IGIENE E SANITÀ PUBBLICA. - ISSN 0019-1639. - 65:6(2009), pp. 607-620.
Mycotoxins in food. legislation and thresholds [Micotossine negli alimenti. normative e limiti di legge]
NAPOLI, CHRISTIAN;
2009
Abstract
Mycotoxins are chemical substances produced by fungal species belonging mostly to Aspergillus, Penicillium and Fusarium , and having a toxic effect on humans and farm animals. In recent years health authorities have dedicated much attention to food contamination by mycotoxins, especially with regards to aflatoxins, fumonisin, ocratoxin A, patulin, trichothecenes e zearalenone. The current European legislation CE n. 1881/2006 and n. 1126/2007 establish the maximum levels of mycotoxins allowed in human food. Despite the existence of such legislation, regulations regarding certain products are not very clear (i.e. milk products). More interest should be paid to these food products in terms of regulations and testing.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Napoli_Micotossine_2009.pdf
solo gestori archivio
Tipologia:
Versione editoriale (versione pubblicata con il layout dell'editore)
Licenza:
Tutti i diritti riservati (All rights reserved)
Dimensione
133.1 kB
Formato
Adobe PDF
|
133.1 kB | Adobe PDF | Contatta l'autore |
I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.