Background: Lack of knowledge is the major reason for non-compliance with correct healthcare-associated infections (HAI) prevention procedures. The aim of this study was to evaluate knowledge of the Dental School (DSS) and Dental Hygiene (DHS) students with regard to the prevention of HAI, as basic knowledge for improving and harmonizing the educational content in the different Italian Universities. Methods: A cross-sectional study was carried out using an anonymous questionnaire that was completed by DSS (I, II, III, IV, and V year) in seven Universities and DHS (I, II, and III year) in three Universities. The questions dealt with three specific areas: healthcare-associated infections, standard precautions and hand hygiene. Factors associated with an unacceptable level of knowledge (score < 17.5) were analyzed using a logistic regression model. A p value < 0.05 was considered to be significant. Results: Five hundred and four questionnaires were collected: 81.5% for DSS and 18.5% for DHS. Mean overall score (+/-DS) achieved by the total number of students was 18.2+/-2.93 on an overall perfect score of 25; 18.2+/-3.04 for DSS and 17.8+/-2.31 for DHS. Stratifying by area, the average score 2.7+/-1.07 (53%) for HAI, 10.3+/-1.61 (85.9%) for standard precautions, and 5.2+/-1.44 (64.8%) for hand hygiene was observed. A significantly different level of knowledge (p<0.001) between DSS and DHS was observed only for HAI (2.8+/-1.07 for DSS vs 2.1+/-0.96 for DHS). Significant differences among the academic years were found only for DSS concerning HAI and standard precautions. The logistic regression model showed that an age <23 years was a risk factor for lack of knowledge on HAI, but a protective factor for lack of knowledge about standard precautions and hand hygiene; attending DH degree course was associated with lack of knowledge on HAI. Conclusions: Although the overall score obtained both by DSS and DHS indicated an acceptable level of knowledge, lack of knowledge was highlighted, in particular, for hand hygiene. Therefore, it is necessary to implement and validate effective teaching models in undergraduate courses in order to provide the scientific basis and the theoretical and practical preparation for the prevention and control of HAI.

La mancanza di conoscenza è la ragione principale per la mancata conformità con le procedure corrette di prevenzione delle infezioni associate all'assistenza sanitaria (HAI). Lo scopo di questo studio è stato quello di valutare le conoscenze degli studenti della Scuola Dentale (DSS) e Igiene Dentale (DHS) in relazione alla prevenzione delle IAA, come conoscenza di base per migliorare e armonizzare i contenuti educativi nelle diverse università italiane. Metodi: E' stato condotto uno studio trasversale utilizzando un questionario anonimo completato da DSS (I, II, III, IV e V anno) in sette università e DHS (I, II e III anno) in tre università. Le domande riguardavano tre aree specifiche: infezioni associate all'assistenza sanitaria, precauzioni standard e igiene delle mani. I fattori associati a un livello di conoscenza inaccettabile (punteggio <17,5) sono stati analizzati utilizzando un modello di regressione logistica. Un valore p <0,05 è stato considerato significativo. Risultati: sono stati raccolti cinquecentoquattro questionari: 81,5% per DSS e 18,5% per DHS. Il punteggio complessivo medio (+/- DS) raggiunto dal numero totale di studenti era 18.2 +/- 2.93 su un punteggio complessivo perfetto di 25; 18.2 +/- 3.04 per DSS e 17.8 +/- 2.31 per DHS. Stratificando per area, è stato osservato il punteggio medio di 2,7 +/- 1,07 (53%) per HAI, 10,3 +/- 1,61 (85,9%) per le precauzioni standard e 5,2 + 1,44 (64,8%) per l'igiene delle mani. È stato osservato un livello di conoscenza significativamente diverso (p <0,001) tra DSS e DHS solo per HAI (2,8 +/- 1,07 per DSS vs 2,1 +/- 0,96 per DHS). Differenze significative tra gli anni accademici sono state trovate solo per DSS riguardante l'HAI e le precauzioni standard. Il modello di regressione logistica ha mostrato che un'età <23 anni era un fattore di rischio per mancanza di conoscenza delle IAA, ma un fattore protettivo per la mancanza di conoscenza delle precauzioni standard e dell'igiene delle mani; frequentare il corso di laurea DH era associato alla mancanza di conoscenza delle IAA. Conclusioni: Sebbene il punteggio complessivo ottenuto sia dal DSS sia dal DHS indicava un livello accettabile di conoscenza, la mancanza di conoscenza è stata evidenziata, in particolare, per l'igiene delle mani. Pertanto, è necessario implementare e validare modelli didattici efficaci nei corsi universitari per fornire le basi scientifiche e la preparazione teorica e pratica per la prevenzione e il controllo delle IAA.

Prevention of healthcare-associated infections: knowledge among dental students in seven Italian universities / Pasquarella, Cesira; Veronesi, Licia; Castiglia, Paolo; D'Alessandro, Daniela; Legnani, Pierpaolo; Minelli, Liliana; Montagna, Maria Teresa; Napoli, Christian; Righi, Elena; Strohmenger, Laura; Tesauro, Marina; Torre, Ida; Tanzi, Maria Luiza. - In: ANNALI DI IGIENE MEDICINA PREVENTIVA E DI COMUNITÀ. - ISSN 1120-9135. - 27:3(2015), pp. 546-553. [10.7416/ai.2015.2046]

Prevention of healthcare-associated infections: knowledge among dental students in seven Italian universities

D'ALESSANDRO, Daniela
Supervision
;
NAPOLI, CHRISTIAN
Writing – Review & Editing
;
2015

Abstract

Background: Lack of knowledge is the major reason for non-compliance with correct healthcare-associated infections (HAI) prevention procedures. The aim of this study was to evaluate knowledge of the Dental School (DSS) and Dental Hygiene (DHS) students with regard to the prevention of HAI, as basic knowledge for improving and harmonizing the educational content in the different Italian Universities. Methods: A cross-sectional study was carried out using an anonymous questionnaire that was completed by DSS (I, II, III, IV, and V year) in seven Universities and DHS (I, II, and III year) in three Universities. The questions dealt with three specific areas: healthcare-associated infections, standard precautions and hand hygiene. Factors associated with an unacceptable level of knowledge (score < 17.5) were analyzed using a logistic regression model. A p value < 0.05 was considered to be significant. Results: Five hundred and four questionnaires were collected: 81.5% for DSS and 18.5% for DHS. Mean overall score (+/-DS) achieved by the total number of students was 18.2+/-2.93 on an overall perfect score of 25; 18.2+/-3.04 for DSS and 17.8+/-2.31 for DHS. Stratifying by area, the average score 2.7+/-1.07 (53%) for HAI, 10.3+/-1.61 (85.9%) for standard precautions, and 5.2+/-1.44 (64.8%) for hand hygiene was observed. A significantly different level of knowledge (p<0.001) between DSS and DHS was observed only for HAI (2.8+/-1.07 for DSS vs 2.1+/-0.96 for DHS). Significant differences among the academic years were found only for DSS concerning HAI and standard precautions. The logistic regression model showed that an age <23 years was a risk factor for lack of knowledge on HAI, but a protective factor for lack of knowledge about standard precautions and hand hygiene; attending DH degree course was associated with lack of knowledge on HAI. Conclusions: Although the overall score obtained both by DSS and DHS indicated an acceptable level of knowledge, lack of knowledge was highlighted, in particular, for hand hygiene. Therefore, it is necessary to implement and validate effective teaching models in undergraduate courses in order to provide the scientific basis and the theoretical and practical preparation for the prevention and control of HAI.
2015
La mancanza di conoscenza è la ragione principale per la mancata conformità con le procedure corrette di prevenzione delle infezioni associate all'assistenza sanitaria (HAI). Lo scopo di questo studio è stato quello di valutare le conoscenze degli studenti della Scuola Dentale (DSS) e Igiene Dentale (DHS) in relazione alla prevenzione delle IAA, come conoscenza di base per migliorare e armonizzare i contenuti educativi nelle diverse università italiane. Metodi: E' stato condotto uno studio trasversale utilizzando un questionario anonimo completato da DSS (I, II, III, IV e V anno) in sette università e DHS (I, II e III anno) in tre università. Le domande riguardavano tre aree specifiche: infezioni associate all'assistenza sanitaria, precauzioni standard e igiene delle mani. I fattori associati a un livello di conoscenza inaccettabile (punteggio &lt;17,5) sono stati analizzati utilizzando un modello di regressione logistica. Un valore p &lt;0,05 è stato considerato significativo. Risultati: sono stati raccolti cinquecentoquattro questionari: 81,5% per DSS e 18,5% per DHS. Il punteggio complessivo medio (+/- DS) raggiunto dal numero totale di studenti era 18.2 +/- 2.93 su un punteggio complessivo perfetto di 25; 18.2 +/- 3.04 per DSS e 17.8 +/- 2.31 per DHS. Stratificando per area, è stato osservato il punteggio medio di 2,7 +/- 1,07 (53%) per HAI, 10,3 +/- 1,61 (85,9%) per le precauzioni standard e 5,2 + 1,44 (64,8%) per l'igiene delle mani. È stato osservato un livello di conoscenza significativamente diverso (p &lt;0,001) tra DSS e DHS solo per HAI (2,8 +/- 1,07 per DSS vs 2,1 +/- 0,96 per DHS). Differenze significative tra gli anni accademici sono state trovate solo per DSS riguardante l'HAI e le precauzioni standard. Il modello di regressione logistica ha mostrato che un'età &lt;23 anni era un fattore di rischio per mancanza di conoscenza delle IAA, ma un fattore protettivo per la mancanza di conoscenza delle precauzioni standard e dell'igiene delle mani; frequentare il corso di laurea DH era associato alla mancanza di conoscenza delle IAA. Conclusioni: Sebbene il punteggio complessivo ottenuto sia dal DSS sia dal DHS indicava un livello accettabile di conoscenza, la mancanza di conoscenza è stata evidenziata, in particolare, per l'igiene delle mani. Pertanto, è necessario implementare e validare modelli didattici efficaci nei corsi universitari per fornire le basi scientifiche e la preparazione teorica e pratica per la prevenzione e il controllo delle IAA.
dental practice; healthcare-associated infections; knowledge; standard precautions; students; adult; cross infection; cross-sectional studies; female; Humans; infection control; Italy; logistic models; male; questionnaires; students, dental; universities; young adult; health knowledge, attitudes, practice
01 Pubblicazione su rivista::01a Articolo in rivista
Prevention of healthcare-associated infections: knowledge among dental students in seven Italian universities / Pasquarella, Cesira; Veronesi, Licia; Castiglia, Paolo; D'Alessandro, Daniela; Legnani, Pierpaolo; Minelli, Liliana; Montagna, Maria Teresa; Napoli, Christian; Righi, Elena; Strohmenger, Laura; Tesauro, Marina; Torre, Ida; Tanzi, Maria Luiza. - In: ANNALI DI IGIENE MEDICINA PREVENTIVA E DI COMUNITÀ. - ISSN 1120-9135. - 27:3(2015), pp. 546-553. [10.7416/ai.2015.2046]
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