Mycotoxins are harmful secondary metabolites produced by several widespread environment contaminating fungi mainly belonging to Fusarium, Aspergillus and Penicillium genera. In our diet we experience a harmful daily consumption of mycotoxin-contaminated foods. Recently, many natural-based antioxidant or biocontrol-related strategies have been assessed as environmentfriendly approaches for controlling the production of many mycotoxins in feed and foodstuffs. Here we show that raw, semi-purified and purified exo-polysaccharides and some secreted hydrolytic enzymes (e.g. ligninolytic enzymes) from these mushrooms have demonstrated the ability both to inhibit the biosynthesis or (and) to degrade aflatoxins, ochratoxin A, Fusarium toxins already present in wheat and maize seeds. The results obtained are promising in view to apply a more environmental friendly strategy to achieve an improved control of different toxins at once.

Le micotossine sono metaboliti secondari dannosi per la salute dell’uomo e degli animali prodotti da numerose e ampiamente diffuse specie fungine che possono contaminare diverse derrate alimentari. Le aflatossine, l’ocratossina A e i tricoteceni sono le micotossine più presenti sia durante le fasi di campo che in quelle del post-raccolta e, nei Paesi a clima mediterraneo, sono principalmente prodotte da specie fungine appartenenti rispettivamente ai generi Aspergillus e Fusarium. Nel nostro lavoro abbiamo utilizzato degli eso-polisaccaridi ed enzimi ligninolitici estratti dal basidiomicete Trametes versicolor, capaci di controllare la produzione e degradare significativamente le aflatossine, ocratossina A e deossinivalenolo su semi di grano duro, tenero e mais. I composti utilizzati non sono tossici per l’uomo e per gli animali e possono quindi costituire uno strumento innovativo per garantire la qualità delle derrate alimentari e degli alimenti.

INIBIZIONE della BIOSINTESI di differenti MICOTOSSINE nei cereali tramite composti bioattivi estratti dal basidiomicete Trametes versicolor / Reverberi, Massimo; C., Nobili; Scala, Valeria; Fabbri, Anna Adele; Scarpari, Marzia; Fanelli, Corrado. - In: TECNICA MOLITORIA. - ISSN 0040-1862. - STAMPA. - 30:63(2012), pp. 998-1005.

INIBIZIONE della BIOSINTESI di differenti MICOTOSSINE nei cereali tramite composti bioattivi estratti dal basidiomicete Trametes versicolor

REVERBERI, Massimo;SCALA, VALERIA;FABBRI, Anna Adele;SCARPARI, MARZIA;FANELLI, Corrado
2012

Abstract

Mycotoxins are harmful secondary metabolites produced by several widespread environment contaminating fungi mainly belonging to Fusarium, Aspergillus and Penicillium genera. In our diet we experience a harmful daily consumption of mycotoxin-contaminated foods. Recently, many natural-based antioxidant or biocontrol-related strategies have been assessed as environmentfriendly approaches for controlling the production of many mycotoxins in feed and foodstuffs. Here we show that raw, semi-purified and purified exo-polysaccharides and some secreted hydrolytic enzymes (e.g. ligninolytic enzymes) from these mushrooms have demonstrated the ability both to inhibit the biosynthesis or (and) to degrade aflatoxins, ochratoxin A, Fusarium toxins already present in wheat and maize seeds. The results obtained are promising in view to apply a more environmental friendly strategy to achieve an improved control of different toxins at once.
2012
Le micotossine sono metaboliti secondari dannosi per la salute dell’uomo e degli animali prodotti da numerose e ampiamente diffuse specie fungine che possono contaminare diverse derrate alimentari. Le aflatossine, l’ocratossina A e i tricoteceni sono le micotossine più presenti sia durante le fasi di campo che in quelle del post-raccolta e, nei Paesi a clima mediterraneo, sono principalmente prodotte da specie fungine appartenenti rispettivamente ai generi Aspergillus e Fusarium. Nel nostro lavoro abbiamo utilizzato degli eso-polisaccaridi ed enzimi ligninolitici estratti dal basidiomicete Trametes versicolor, capaci di controllare la produzione e degradare significativamente le aflatossine, ocratossina A e deossinivalenolo su semi di grano duro, tenero e mais. I composti utilizzati non sono tossici per l’uomo e per gli animali e possono quindi costituire uno strumento innovativo per garantire la qualità delle derrate alimentari e degli alimenti.
Micotossine, Aspergillus, Fusarium, Trametes versicolor
01 Pubblicazione su rivista::01a Articolo in rivista
INIBIZIONE della BIOSINTESI di differenti MICOTOSSINE nei cereali tramite composti bioattivi estratti dal basidiomicete Trametes versicolor / Reverberi, Massimo; C., Nobili; Scala, Valeria; Fabbri, Anna Adele; Scarpari, Marzia; Fanelli, Corrado. - In: TECNICA MOLITORIA. - ISSN 0040-1862. - STAMPA. - 30:63(2012), pp. 998-1005.
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