The service station of the motorway Genova-Valle del Po is among the first Italian works fully inspired by European functionalism. It is also possible to consider it as the first service station of the motorway type, complete with refreshment and hotel, built in Italy. Among its main features, we note first the first bridge-restaurant on road layout, which will have great success in the construction of motorway architectures since the fifties. The multifunctional building has been designed by the architect Giorgio Calza Bini, in charge of the complementary architectural works to the construction of the motorway Genoa-Valle del Po: the entrance square in Genoa with the station and the terminal stele, the Serravalle stele and the portals of the October 28 and Littorio galleries. The building has come down to us, but unfortunately, it is very difficult to recognize it due to noticeable modifications. We encourage a real restoration that will make visible the great innovations of this historic work.

Giorgio Calza Bini e la stazione di servizio dell’autocamionale Genova-Valle del Po / Currà, Edoardo; Severi, Laura. - In: PATRIMONIO INDUSTRIALE. - ISSN 2037-2353. - STAMPA. - 19-20(2018), pp. 88-97.

Giorgio Calza Bini e la stazione di servizio dell’autocamionale Genova-Valle del Po

Currà, Edoardo;Severi, Laura
2018

Abstract

The service station of the motorway Genova-Valle del Po is among the first Italian works fully inspired by European functionalism. It is also possible to consider it as the first service station of the motorway type, complete with refreshment and hotel, built in Italy. Among its main features, we note first the first bridge-restaurant on road layout, which will have great success in the construction of motorway architectures since the fifties. The multifunctional building has been designed by the architect Giorgio Calza Bini, in charge of the complementary architectural works to the construction of the motorway Genoa-Valle del Po: the entrance square in Genoa with the station and the terminal stele, the Serravalle stele and the portals of the October 28 and Littorio galleries. The building has come down to us, but unfortunately, it is very difficult to recognize it due to noticeable modifications. We encourage a real restoration that will make visible the great innovations of this historic work.
File allegati a questo prodotto
File Dimensione Formato  
Currà_Giorgio-Calza-Bini_Stazione_2018.pdf

solo gestori archivio

Tipologia: Versione editoriale (versione pubblicata con il layout dell'editore)
Licenza: Tutti i diritti riservati (All rights reserved)
Dimensione 4.2 MB
Formato Adobe PDF
4.2 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri   Richiedi una copia

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11573/515504
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact