The research work is a contribution to the history of the rationing system, with particular reference to the economic consequences and the role of bread prices between eighteenth and nineteenth centuries, especially in light of changes in economic policy, that policy was heading toward a more laissez faire that best adapted to the new mode of production that was spreading in the Europe of the Industrial Revolution.
Il lavoro di ricerca è un contributo alla storia del sistema annonario con particolare riferimento alle conseguenze economiche ed al ruolo dei prezzi del pane tra settecento e Ottocento, alla luce anche dei cambiamenti di politica economica; politica che si avviava verso un maggiore liberismo che meglio si adattava al nuovo modo di produzione che si stava diffondendo nell'Europa della Rivoluzione industriale.
Il pane controllato. Un nuovo regolamento per l'Annona di Roma / Strangio, Donatella. - In: MÉLANGES DE L'ÉCOLE FRANÇAISE DE ROME. ITALIE ET MÉDITERRANÉE. - ISSN 1123-9891. - STAMPA. - 112/2:(2000), pp. 589-613.
Il pane controllato. Un nuovo regolamento per l'Annona di Roma
STRANGIO, Donatella
2000
Abstract
The research work is a contribution to the history of the rationing system, with particular reference to the economic consequences and the role of bread prices between eighteenth and nineteenth centuries, especially in light of changes in economic policy, that policy was heading toward a more laissez faire that best adapted to the new mode of production that was spreading in the Europe of the Industrial Revolution.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.