The diets of the inhabitants of two communities with strongly differing economic organisation and settlement layout, are compared on the basis of unpublished isotopic analyses. These occupy the site of Arslantepe in two distinct and successive moments, in the first centuries of the 3rd millennium BCE. Human bones have been analysed for oxygen, carbon and nitrogen stable isotopes and provide direct indication of what was being eaten and drank. The apparent similarity in diets and food choices of these two distinct communities provides interesting data for discussion on primary economy and settlement organisation, and aids in understanding the behaviours and relations of the two communities.

Pastori semi-nomadi e agricoltori sedentari. Diete a confronto dai livelli del Bronzo Antico (inizi III millennio a.C.) nel sito di Arslantepe (Turchia) / Galli, Elisa; Iacumin, Paola; Balossi Restelli, Francesca. - (2021), pp. 49-56. (Intervento presentato al convegno Preistoria del cibo. 50ma Riunione Scientifca dell'Istituto Italiano di Preistoria e Protostoria tenutosi a Roma).

Pastori semi-nomadi e agricoltori sedentari. Diete a confronto dai livelli del Bronzo Antico (inizi III millennio a.C.) nel sito di Arslantepe (Turchia)

Balossi Restelli, Francesca
Writing – Original Draft Preparation
2021

Abstract

The diets of the inhabitants of two communities with strongly differing economic organisation and settlement layout, are compared on the basis of unpublished isotopic analyses. These occupy the site of Arslantepe in two distinct and successive moments, in the first centuries of the 3rd millennium BCE. Human bones have been analysed for oxygen, carbon and nitrogen stable isotopes and provide direct indication of what was being eaten and drank. The apparent similarity in diets and food choices of these two distinct communities provides interesting data for discussion on primary economy and settlement organisation, and aids in understanding the behaviours and relations of the two communities.
2021
Preistoria del cibo. 50ma Riunione Scientifca dell'Istituto Italiano di Preistoria e Protostoria
isotopi; Anatolia; bronzo antico; dieta
04 Pubblicazione in atti di convegno::04b Atto di convegno in volume
Pastori semi-nomadi e agricoltori sedentari. Diete a confronto dai livelli del Bronzo Antico (inizi III millennio a.C.) nel sito di Arslantepe (Turchia) / Galli, Elisa; Iacumin, Paola; Balossi Restelli, Francesca. - (2021), pp. 49-56. (Intervento presentato al convegno Preistoria del cibo. 50ma Riunione Scientifca dell'Istituto Italiano di Preistoria e Protostoria tenutosi a Roma).
File allegati a questo prodotto
File Dimensione Formato  
Galli_Pastori_2021.pdf

solo gestori archivio

Tipologia: Versione editoriale (versione pubblicata con il layout dell'editore)
Licenza: Tutti i diritti riservati (All rights reserved)
Dimensione 567.21 kB
Formato Adobe PDF
567.21 kB Adobe PDF   Contatta l'autore

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11573/1663456
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact