Percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) is a method of simple and fast execution, cheap, reversible and very low risk. It has become the preferred technique for the realization of an access to the digestive tract, long-term, even in childhood. There is an indication in all children with persistent feeding problems, in particular 80% of cases in children with developmental disabilities. The inability to feed the patient by physiological way, even in the presence of a digestive and absorptive function preserved, can lead to the establishment of a state of malnu-trition protein-caloric; childhood condition that impairs the development stature and weight, retards the growth with progressive worsening of the clinical condition and immune system to cause serious consequences. The gastrostomy, endoscopically performed , allows the creation of ano artificial feeding by means of the positioning of a transparietal tube that connects the gastric lumen directly with the external environment. Initially used in neonatal surgery, is now running for a wider range of situations including: eating disorders in children with neurological damage and birth defects orofacial, extra fluids and nutrients in patients with metabolic disorders, and kidney and many other clinical conditions in need of nutritional support exceeding 30 days. The PEG addition to the advantage of zero the risk of aspiration pneumonia, maintains the normal growth curve of the small patient because it ensures a complete and balanced nutritional intake.

La gastrostomia endoscopica percutanea è la metodica migliore per ottenere una nutrizione artificiale in pazienti che necessitano di una nutrizione enterale a lungo termine. Nonostante il crescente impiego di questa tecnica, la gestione e manutenzione della stomia non è standardizzata soprattutto in età pediatrica predisponendo allo svi-luppo di complicanze. L'obiettivo di questo manuale è quello di stimare l'incidenza di complicanze nella popolazione pediatrica, verificare le conoscenze del personale infermieristico e delle famiglie che gestiscono il presidio a domicilio al fine di diminuire le complicanze tardive della PEG. Per valutare le conoscenze relative alla gestione del bambino por-tatore di gastrostomia, è stata condotta un'intervista ai genitori dei bambini ed è stato somministrato un questionario agli infermieri delle principali unità operative che si trovano a gestire i piccoli pazienti stomizzati. In conclusione la PEG è il gold standard che permette l'abbattimento delle complicanze e dei rischi, sia nella procedura eseguita in ambito ospedaliero che nel trattamento domiciliare a lungo termine. Condizione indispensabile è il perfetto addestramento del personale e dei genitori e il presente documento è stato redatto a tal fine.

La Gastrostomia Endoscopica Percutanea (PEG) Manuale teorico-pratico / Chiaretti, Massimo; Alessandra, Santiloni; Carru, Giovanna Angela; Annalisa Italia, Chiaretti. - STAMPA. - 13:(2014), pp. 1-154.

La Gastrostomia Endoscopica Percutanea (PEG) Manuale teorico-pratico

CHIARETTI, Massimo
Primo
Conceptualization
;
CARRU, Giovanna Angela
Penultimo
Formal Analysis
;
2014

Abstract

Percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) is a method of simple and fast execution, cheap, reversible and very low risk. It has become the preferred technique for the realization of an access to the digestive tract, long-term, even in childhood. There is an indication in all children with persistent feeding problems, in particular 80% of cases in children with developmental disabilities. The inability to feed the patient by physiological way, even in the presence of a digestive and absorptive function preserved, can lead to the establishment of a state of malnu-trition protein-caloric; childhood condition that impairs the development stature and weight, retards the growth with progressive worsening of the clinical condition and immune system to cause serious consequences. The gastrostomy, endoscopically performed , allows the creation of ano artificial feeding by means of the positioning of a transparietal tube that connects the gastric lumen directly with the external environment. Initially used in neonatal surgery, is now running for a wider range of situations including: eating disorders in children with neurological damage and birth defects orofacial, extra fluids and nutrients in patients with metabolic disorders, and kidney and many other clinical conditions in need of nutritional support exceeding 30 days. The PEG addition to the advantage of zero the risk of aspiration pneumonia, maintains the normal growth curve of the small patient because it ensures a complete and balanced nutritional intake.
2014
9788898533213
La gastrostomia endoscopica percutanea è la metodica migliore per ottenere una nutrizione artificiale in pazienti che necessitano di una nutrizione enterale a lungo termine. Nonostante il crescente impiego di questa tecnica, la gestione e manutenzione della stomia non è standardizzata soprattutto in età pediatrica predisponendo allo svi-luppo di complicanze. L'obiettivo di questo manuale è quello di stimare l'incidenza di complicanze nella popolazione pediatrica, verificare le conoscenze del personale infermieristico e delle famiglie che gestiscono il presidio a domicilio al fine di diminuire le complicanze tardive della PEG. Per valutare le conoscenze relative alla gestione del bambino por-tatore di gastrostomia, è stata condotta un'intervista ai genitori dei bambini ed è stato somministrato un questionario agli infermieri delle principali unità operative che si trovano a gestire i piccoli pazienti stomizzati. In conclusione la PEG è il gold standard che permette l'abbattimento delle complicanze e dei rischi, sia nella procedura eseguita in ambito ospedaliero che nel trattamento domiciliare a lungo termine. Condizione indispensabile è il perfetto addestramento del personale e dei genitori e il presente documento è stato redatto a tal fine.
PEGgastrostomia percutanea; nutrizione artificiale; Nutrizione Enterale Domiciliare; NUTRIZIONE ENTERALE; Pierre-Robin Syndrome
03 Monografia::03c Manuale Didattico
La Gastrostomia Endoscopica Percutanea (PEG) Manuale teorico-pratico / Chiaretti, Massimo; Alessandra, Santiloni; Carru, Giovanna Angela; Annalisa Italia, Chiaretti. - STAMPA. - 13:(2014), pp. 1-154.
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