Osteria di H. Barth, in its Italian (self)translations of the early '900 (prefated by G. D'Annunzio), with no less than 299 establishments in the North and in Rome - also in Florence, Siena, Naples and Capri - is the first wine and food guide of Italy, which represents for structure, style and purpose (in a sense "from below", "anti-Baedeker") a true witness of strong interest of Umbertine Italy.
Osteria di H. Barth, nelle sue (auto)traduzioni italiane dei primi del ‘900 (prefate da G. D'Annunzio), con ben 299 esercizi del Nord e di Roma – e poi di Firenze, Siena, Napoli e Capri - è la prima guida enogastronomica d'Italia, che rappresenta per struttura, stile e finalità (in un certo senso “dal basso”, "anti-Baedeker") una vera testimonianza di spiccato interesse dell'Italia umbertina.
Per uno studio storico-linguistico e culturale di "Osteria" del dott. Hans Barth, la prima guida enogastronomica romana e italiana ([1900-]1908-1921) / Cantoni, Paola; Vignuzzi, Ugo. - (2022), pp. 229-243.
Per uno studio storico-linguistico e culturale di "Osteria" del dott. Hans Barth, la prima guida enogastronomica romana e italiana ([1900-]1908-1921)
Paola Cantoni;Ugo Vignuzzi
2022
Abstract
Osteria di H. Barth, in its Italian (self)translations of the early '900 (prefated by G. D'Annunzio), with no less than 299 establishments in the North and in Rome - also in Florence, Siena, Naples and Capri - is the first wine and food guide of Italy, which represents for structure, style and purpose (in a sense "from below", "anti-Baedeker") a true witness of strong interest of Umbertine Italy.File | Dimensione | Formato | |
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